h1

Keistimewaan Wanita Menurut Hadist

Agustus 14, 2009

Surga di telapak kaki IBU, apakah benar menurut anda? Seringkali kita lihat banyak sekali seorang anak yang durhaka terhadap ibunya. Begitu terhadap anak perempuan, banyak sekali kita lihat pelecehan-pelecehan yang terjadi terhadap mereka.
Mari kita sedikit merenung tentang keistimewaan perempuan yang kadang-kadang kita lupakan. Ini saya lampirkan beberapa keistimewaan wanita menurut Hadist yang saya ambil dari beberapa sumber :

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.
5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

Semoga bisa menjadikan pelajaran bagi kita, entah itu seorang perempuan ataupun laki-laki. Maka daripada itu, hargailah seorang wanita..apalagi Ibu anda!!! Apapun perbuatannya, Beliau tetaplah Ibu Anda. Tidak akan ada kata-kata “mantan Ibu”. Renungilah!!!
Terima Kasih

Iklan

11 komentar

 1. Amin… Semoga kita menghormati wanita. Yang derajatnya sama dengan laki-laki di hadapan Allah SWT


  • iya Pak, kalo kita ga menghargai wanita trus sapa yang bakal menghargai.kita mulai dulu dari menghargai Ibu kita.makasih Pak sudah kasih komentar.
   Salam kenal…


 2. Alkhamdulillah sy mendapat ilmu lebih banyak lg ttg keistimewaan wanita…ini membuat sy lebih banyak belajar menuju yg lebih baik menjadi seorang wanita,dan semoga Allah senantiasa membimbing hambanya yg msh kurang ilmu tp berusaha menambahnya..Amin


 3. bismillah…
  wanita memang mahkluk ALLAH yg sangat istimewa?


  • Insya Allah..selama wanita tsb menghargai apa yg tlh dianugerahkan oleh Allah SWT padanya dan tidak menyalahgunakan buat hal2 yg negatf…Insya Allah…makasih dah kasih komen ya…


 4. Izin share ya ^^


  • okay


 5. benar sekali bahwa surga itu ditelapak kaki ibu, ridho orang tua ridho ALLAH juga,minta maflah kpd ortumu sblum terlmbt.


 6. semua dalil-dalil diatas menyentuh hanya saja penulis tidak menyebutkan asal sumber hadist (yg meriwatkan)dan no hadist-nya sehingga kita tidak tahu kedudukan dari pada hadist tsb,apakah bersumber dari hadist yg shahih ataukah dari kutipan hadist2 yg lemah atau palsu…semoga ALLOH terus berkahi kita dengan ilmu…


  • Hehehehe…iya, waktu baca2 jd pingin posting buat wacana orang2 yg baca artikelku tp lupa ga cantumin sumbernya,soalnya keburu2..skr dah lupa dulu dapat dari mana Hehehehe…makasih masukannya..


 7. karena wanita adalah makhluk ciptaan yang paling indah yang pernah di ciptakan Allah dimuka bumi ini.
  dan karena wanita juga sehingga aku bisa ada di dunia ini…..Mom I Love U so MuchTinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: